FriPension

Når vi skal løse et politisk problem, er Liberal Alliances tilgang, at vi spørger, om man kan løse det med mere frihed og ansvar. Andre starter med at tænke, om staten kan løse det.

Vi har to politiske problemer her – det ene er, at danskernes forventninger til at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med offentlig betalt pension vokser, det andet er, at velfærdsstaten er blevet så stor, at det bliver dyrere og dyrere at levere den folkepension, folk forventer.

Det er to problemer, som netop er skabt af at gøre danskerne mere afhængige af staten. Dette skaber en uendelig cyklus af højere forventninger og højere udgifter.

I Liberal Alliance bryder vi os ikke om, at danskerne skal være så afhængige af politiske beslutninger, når de lægger planer for tilværelsen efter arbejdslivet. Så går der nemlig politisk sport i at lefle for bestemte vælgersegmenters særinteresser. Det kan aldrig blive retfærdigt, når der tænkes i kasseløsninger, der skal tilgodeses særinteresser.

Det burde være muligt for arbejdsomme mennesker selv at træffe beslutning om, hvornår det er tid til at gå på pension.

Det forudsætter, at danskere, som er i beskæftigelse, har mere overskud i økonomien til at spare op til deres pension.

Vi vil altså give danskerne mere frihed til at tage ansvar for deres eget liv i stedet for at gøre danskerne mere afhængige af staten.

Derfor foreslår Liberal Alliance, at alle arbejdende danskere skal have ret til at oprette en skattefri ”FriPension”-konto, som de kan bruge af til at gå tidligere på pension end den officielle folkepensionsalder. Kontoen skal både være skattefri ved indbetaling til kontoen og ved udbetaling fra kontoen, når man går på pension.

Hvis man ikke ønsker at gå tidligere på pension, så skal pengene i stedet kunne udbetales som et engangsbeløb, når man går på pension, eller som en løbende månedlig udbetaling til at forsøde pensionisttilværelsen med.

Valget om, hvorvidt man vil gå tidligere på pension, skal være danskernes helt eget – friheden og ansvaret tilhører dem. Liberal Alliance vil gøre det meget lettere at foretage valget.

Det vil Liberal Alliance:

  • Alle danskere i arbejde skal skattefrit kunne indbetale 675 kr. om måneden, hvis de sætter pengene ind på en FriPension-konto.
  • Hvis man indbetaler til FriPension hver måned i hele sit arbejdsliv, så vil man efter 40 år have en opsparing på ca. 600.000 kr., hvis der forudsættes et moderat realafkast på 3 pct. årligt efter palskat.
  • Med 600.000 kr. kan man gå på pension næsten 5 år før folkepensionsalderen, fordi beløbet svarer til næsten 5 års udbetaling af folkepension, pensionstillæg og ældrecheck efter skat.
  • Give mulighed for at påbegynde udbetalingen af sin pension fem år før folkepensionsalderen mod 3 år i dag. Så meget tidligere kan man trække sig tilbage med fripension:

Alexander Ryle

Folketingskandidat i København for Liberal Alliance

Læs om de relaterede politiske områder

Læs om mine mærkesager

Donér til min kampagne

Støt min kamp for et mere liberalt Danmark

Doner via MobilePay

Overfør til 299665 og mærk din betaling med “Alexander”.

Doner via bankoverførsel

Reg.nr.: 3409
Konto nr.: 3409235387
Bank: Danske Bank

Skriv Alexander + navn/virksomhed som besked til modtager